Генералова радња- Пријатељство

четвртак, 17. мај 2012.

Посета школи



 Ауторски тим Интернеста у посети Средњој школи ''Вук Караџић'' Сечањ  20.април 2012




Зоран Хамовић, аутор пројекта Интернест и др Александар Димитријевић, доцент на одељењу за психологију Филозофског факултета, посетили су данас средњу школу „Вук Караџић“ у Сечњу у оквиру припремних сусрета за пети Фестивал креативности. Они су са директором Божидаром Вукојем и пројектним тимом ове школе разговарали на тему “Медијске писмености и психологије медија”.


Ментор тима : Данијела Алексић,професор српског језика и књижевности

Зоран Хамовић, аутор пројекта Интернест у разговору са директором и професорима школе истакао је важност иновирања ваннаставног програма и сталне едукације самих наставника. Он је у разговору са ђацима дискутовао о појму елите, односно о томе ко представља стварну елиту једног друштва, а ко је “медијска елита”.
Пошто је објаснио важност изучавања медијске писмености и начина коришћења савремених медија, Хамовић је истакао значај критичког тумачења медијских порука и садржаја. Он је одговарао и на питања ђака о начину организације њиховог рада, начинима презентације пројекта и теми књиге “Историја пријатељства”, коју они обрађују у оквиру Интернеста, а ђаке је највише зантересовала Аристотелова дефиниција пријатељства, док су критички настројени према развоју пријатељстава 20. веку.



Зоран Хамовић,аутор пројекта ,,Интернест'' и Др. Александар Димитријевић


Др Александар Димитријевић је са професорима и члановима пројектног тима разговарао о ефектима велике изложености медијима, посебно младих људи, и начинима правилног каналисања велике количине информација којима су свакодневно изложени, упозоравајући на неке од негативних последица ових утицаја.
- Огроман број средњошколаца данас користи интернет, а велика већина њих по неколико сати сваког дана. Већина интернет користи ради забаве, а само мали проценат ради учења. Једна од ствари која је ту јако важна јесте утицај интернета на социјални живот. Друга важна ствар је да један број младих користи интернет за лажно или вишеструко представљање. Дакле проблем је веома озбиљан, тим пре што је већина младих данас технолошки писменија од родитеља, и зато је потреба за сталном едукацијом и медијским описмењавањем императив у данашњем свету – рекао је др Александар Димитријевић.


Божидар Вукоје,директор школе

Поред пројектног тима, Зоран Хамовић и др Александар Димитријевић разговарали су и са директором школе Божидаром Вукојем о условима за наставу и проблемима са којима се ова школа суочава, они су заједнички законстатовали да је неопходно уложити нове напоре да се преуреди школска библиотека у инфотеку, према стандардима предвиђеним у пројекту Интерест. НВО Библиотека плус пружиће са своје стране подршку у напорима школе да реализује овај неопходан сегмент разоја школе. Садашњи услови не омогућавају ђацима да имају простор у коме би могли да индивидуално надграђују своје знање и развијају креативност посебно не у области нових медија.
- Они се интересују и читају књиге, али је наш фонд сиромашан. Углавном читају белетристику, али имамо и известан број ђака која се интересују за најразличитије теоријске теме и ауторе. Нажалост они немају могућност да овде проводе време и да више разговарамо о темама које их занимају – истакла је библиотекарка Вера Вукоје.





Поред наставнице српског језика у реализацију пројекта Интернест укључиле су се  школски психолог Слађана Стоисављевић и професорка грађанског васпитања Марица Жегарац.
- Деца су нам веома добра и марљива, највише их управо и занимају медији, односно начини на које могу да препознају истинитост или објективност неке информације. У раду их доста упућујем да истражују интернет, али они то и сами чине, например кад о нечем говоримо на часу, они то одмах истражују на гуглу преко својих компјутера или мобилних телефона – рекла је Марица Жегарац, додајћи да је њен задатак је да их упути како се проверавају информације и траже најпоузданији извори.
Сви су се сложили да ће пројектом Интернест школа добити одговарајућу стручну литературу и подстицај, а ученици и наставници научити технике које ће им помоћи, да разумеју постојеће медијске праксе, да критички и аналитички користе медије и обликују сопствени креативни израз.

Професорка грађанског васпитања,Марица Жегарац и  школски психолог Слађана  Стoисављевић'
Чланови тима : Данијела Алексић(ментор),Тамара Сворцан,Катарина Милић,Александра Шкрбић и Момир Радовановић

О самом пројекту можете се ближе информисати на www.internest.rs

3 коментара:

Данијела Алексић је рекао...

Заиста,посебан дан у нашој школи !

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Unknown је рекао...

Била нам је велика част разговарати са Зораном Хамовићем,аутором самог пројекта и доктором Александром Димитријевићем.