Генералова радња- Пријатељство

уторак, 22. мај 2012.

Прес/аудио/видео/дигитални клипинг





Тим је пратио следеће медије од 23.04.до 06.05.2012.године:

1. Часопис „Cosmopolitan/http://www.cosmopolitan.rs/
2. Часопис „Водич за живот“ http://www.facebook.com/pages/Magazin-Vodic-za-zivot/157942440897198
3. Часопис „
Graziahttp://www.grazia.rs/magazin/arhiva/grazia-april-2012
4. Часопис „
Lisa http://www.lisa.rs
5. Дневни лист „
Blic http://www.blic.rs/
6. Дневни лист „Новости“
http://www.novosti.rs/
7. ТВ станицу „РТС“ http://www.rts.rs/page/home/ci.html
8. Радио станицу „
Radio Shttp://www.smedia.rs
9. Сајт „Радост Европе“
http://www.joyofeurope.rs

 *Часопис „Гразиа“ април 2012.http://www.grazia.rs/magazin/arhiva/grazia-april-2012

-Интерју са Јеленом Ступљанин,стр.66
Да ли вам нешто или неко недостаје из Србије?
У Београду је моја породица и сви моји драги пријатељи.Њихово присуство ми увек недостаје,али сам у међувремену и овде нашла људе који су постали веома битан део мог живота.
-Животна прича.Обичне белешке необичне Ларе.Живот с Дауном,стр.77
-Без обзира где год отишли и шта год радили, присуство пријатеља увек ће нам фалити, њихово мишљење, савет, загрљај и то је разлог зашто ћемо се стално враћати тамо одакле смо дошли, а то је оно што интервју са Јеленом Ступљанин показује.
-Пријатељство је свеприсутно. Оно се јавља и међу особама које су другачије од нас, међу особама које су оболеле, иако нама то некада делује немогуће. Али то је управо и чар пријатељства, оно се јавља тамо где га не очекујемо и када га најмање очекујемо.
-Ови чланци допринели су нашој теми на тај начин што смо схватили колико су пријатељства битна нама и особама које су различите од нас. Да она заправо представљају нешто што траје и где год кренули у нашем коферу увек ће бити места за права пријатељства.


  Дневни лист „Blic http://www.blic.rs/

 
Праћено од 23.04. до 6.05.2012.
 23.04.
Челни људи српске кошарке уживали у сунчаном недељном преподневу
Да спортисти не морају бити само пријатељи на паркету и у спортским халама већ и у приватном животу  говори чланак о састанку челних људи српске кошарке. Они су уживали у сунчаном недељном преподневу, расправљали о кошаркашким темама, што ће сигурно допринети већем успеху српске кошарке.

Живот без молби
Један од већих проблема нашег друштва је све већи број старих особа и особа са инвалидитетом којима је потребна помоћ. Ту помоћ често породица не може да пружи па је потребна помоћ стручних лица. У многим случајевима та помоћ прераста у права и блиска пријатељства што је веома значајно за особе са инвалидитетом.

25.04.
Лако је кад се Ана и Јелена слажу (47. стр.)
Годинама се полемисало о односу наших врхунских тенисерки Јелене Јанковић и Ане Ивановић и о њиховим несугласицама и ривалству. Међутим, на турниру за трофеј ФЕД купа постигнут је велики успех и победа. Челници ТСС-а су открили тајну успеха наших тенисерки. Ана и Јелена су се сложиле, у пријатељским су односима па ни титула и успех нису могли изостати.

26.04.
Дечји камп у Словенији
Да пријатељство не познаје границе сведочи и камп младих који ће бити организован у Словенији , а чији ће учесници бити из свих југословенских република.

27.04.
Европа јуче гостовала у Зрењанину – цела ЕУ на тргу
Да дружења и пријатељства никада није доста говори и ова манифестација у Зрењанину. Зрењанинске школе, као и неке школе из Словеније и Румуније су кроз игру и дружење успоставиле трајна пријатељства.

28.04.
Џегер и Кит другари из школе
Крупне личности ''Ролингстонса'', Мик Џегер и Кит Ричардс, су пријатељи још од школских клупа. Основали су најуспешнији светски бенд, трајали су,а њихово пријатељство и даље траје. То је доказ да су пријатељства из ђачких клупа најснажнија.

29.04.
Трагедија у Зајечару раздвојила најбоље пријатељице(15. стр.)
Да пријатељство нема цену сведочи и овај потресни догађај у Зајечару. Спасавајући најбољу другарицу жртвовала је свој живот. Овај потресни догађај треба да нас наведе на размишљање о правим вредностима у животу које све више губе на значају.






Праћено од 23.04. до 6.05.2012. Дневни лист „Новости“ http://www.novosti.rs/


28.04.
На овогодишњем маратону у Београдском зоолошком врту такмичило се 150 малишана
Овај дечји маратон је један од видова где се могу пронаћи пријатељи и склопити права пријатељства за цео живот. Мислим да су то права и искрена пријатељства обележена спортским успесима, а не материјалним интересима

-Ови чланци нам омогућавају да сазнамо нешто о најсавременијим типовима пријатељства и на чему се та пријатељства заснивају. Пријатељство је трајна вредност у сваком друштву и у сваком времену.


ТВ станицу „РТСhttp://www.rts.rs/page/home/ci.html

Пратила сам програм  Радио Телевизију Србије, РТС. Период праћења ове телевизије био је од 25. април до 13. маја.
Програмска шема - недеља, 26. април 2012.

06:00
 Вести

 06:05
Јутарњи програм

 08:00  
 Јутарњи дневник

 08:15
 Јутарњи програм                                         

 09:00
 Вести

 09:06
Жикина шареница

 11:00
 Вести

 11:05
 Дизни на РТС, амерички анимирани филмови

 12:35
 7 РТС дана

 13:05
 Дневник

 13:23
 Време, стање на путевима

 13:28
 Балканском улицом: Бане Лалић

 14:15
Време је за бебе

 14:50
 Вести

 15:45
 Вести

 16:00
 Фудбал-Јелен супер лига: Војводина-Црвена звезда и Партизан-Металац

 17:00
 Вести

 17:10
САТ

 17:50
 Вести

 17:55
 Војна академија, тв серија

 19:05
 Слагалица, квиз

 19:30
 Дневник

 20:06
Председник 2012

 22:57
 Достојевски, руска серија

 00:00
 Дневник

 00:15
 EXIT

 00:23
 EXIT 2011: Magnetic man

 01:22
 EXIT 2011: Messer chups

 02:00
 Вести (03.00,04.00,05.00)

 02:04
 Време је за бебе

 02:37
 Балканском улицом: Бане Лалић

 03:20
 Магазин Србије на вези

 03:58
 САТ

 04:41
 Војна академија, тв серија, р.

 05:48
 Верски календар

Анализом програмског садржаја, сазнали смо да се у једном дану емитује 17 информативних емисија различитог типа и 14 емисија забавних програма. Уставновљено је да тема пријатељства није била заступљена у наведеном периоду.

Током праћења овог програма, приметила сам даје тема пријатељства у великој мери запостављена. У филмовима је та тема много више заступљена, него у културним и забавним програмима.
Примере пријатељства сам уочила у вестима петог маја, када је објављена прича о младићу који је преживео удар струје. Захваљујући својим школским друговима, који су организовали хуманитарне акције, он је данас поново срећан младић.
У филму: ''По сваку цену'' (9. мај 2012.) Два друга се удружују како би освојили две најбоље другарице. Међусобно се потпомажу и смишљају како наћи пут до њиховог срца и освојити га. Један од момака примећује да девојка коју је изабрао није за њега, па одлучују да се замене.
У емисији ''Мој херој, добри суседи'' (13. мај 2012 ) покушава се  да насупрот кичу, шунду и некултури сваке врсте афирмише људе који промовишу праве друштвене вредности и тако постају узори младима у нашој земљи.
Зоран Ресмић, Ренато Грбић и Добрила Митровић су само пар људи који су показали праве вредности живота. Зоран је мобилисао суседе и из њихову помоћ, успео је да изгради кућу за малишане које су остали без родитеља. Ренато је до сада спасио двадесет троје људи који су се давили, или покишали да себи одузму живот. Добрила бесплатно превози своје старије суседе до лекара, набавља им намирнице, па чак и кува за њих ако је то потребно

 
*Радио С http://www.smedia.rs

Праћено од 24.04. до 8.05.2012.
-Емисија „Војевање“ 25.04.2012 18:00
Тема:Шта вам највише фали у животу?
*Недостаје ми право,безусловно пријатељство.
*Осмех,смех и било чије како си.
*Среће,знања и другара никад доста.
*Поштовање међу људима.
*Фали ми људскости.
*Највише ми фали пиво с друштвом.

-Мислим да је данас веома мало пријатељстава, што се може видети на основу првог и другог одговора, а то је велики проблем, јер пријатељство је нит која нас спаја, то је нешто на чему друштва и градови почивају.Такође, у данашње време дошло је до поремећаја система вредности, тако да су људи у трци за егзистенцијом запоставе пријатеље.-Ова емисија доста је допринела теми пријатељства којом се бавимо, јер нас је опоменула да пријатељство чувамо и негујемо .


- Тема пријатељства  није нажалост довољно заступљена,а самим тим ни актуелна у медијима. Често се дешава да се говори у негативном контексту,тј истичу негативне вредности- сукоби,насиље.трудили смо се да пронађемо и истакнемо  све оно што приказује пријатељство као непролазну вредност, али са различитих аспеката.Сматрамо да је пријатељство увек инспиративна и актуелна тема и заслужује много више простора и позитивнијег приступа.
Можемо да закључимо и да поред недовољне заступљности наше теме у медијима ,она је увек ту да нас подсети и врати на пут правих животних вредности, а пријатељство је свакако једна од њих.

 Извештај саставили чланови тима: Момир Радовановић, Тамара Сворцан, Александра Шкрбић, Катарина Милић и Ненад Тешевић.


1 коментар:

Teske95 је рекао...
Аутор је уклонио коментар.