Генералова радња- Пријатељство

петак, 25. мај 2012.

Meдији о "Историји пријатељства"


1.Историја пријатељства – Марк Пил

субота, 03. сеп 2011, 00:30
У наставку циклуса ИСТОРИЈА ПРИЈАТЕЉСТВА у којем суботом, у сарадњи са издавачком кућом "Clio", на таласима Трећег програма емитујемо одломке истоименог зборника који је 2009. године за америчког издавача "Еквинокс" приредила Барбара Кејн, у емисији која је на програму 3. септембра можете пратити одељак "Пријатељства између мушкараца и жена", чији је аутор Марк Пил.
Нова култура емоција која је обележила двадесете и тридесете године XX века, нарочито у Сједињеним Америчким Државама, довела је до смањења важности пријатељства - посебно пријатељства међу женама - због појаве хетеросексуалне блискости. У том периоду, који се често означава и као доба прве сексуалне револуције, порастао је број удатих Американки, и то у све млађем узрасту, док се, истовремено, исказивала све већа сумња у погледу блиских пријатељстава међу женама, која је делимично била последица снажног уверења да су уседелице, па чак и лезбејке, у извесном смислу угрожене тиме што одбијају да се удају и што не воде „здрав" сексуални живот.
С друге стране, и на пријатељства међу мушкарцима снажно је утицало питање граница између здравог дружења и пожуде, која се сматрала нездравом, нарочито после Фројдових теза везаних за несвесне сексуалне нагоне. Услед тога, дужност да се постане и остане  мушкарац постала је веома сложена, будући да се мушкост и даље везивала за непобитно раздвајање хетеросексуалности и хомосексуалности.
Уредник циклуса је Предраг Шарчевић.

2. ПРИЈАТЕЉСТВО - између интимног и јавног
www.kcb.org.rs

приредила Барбара Кејн
превели са енглеског: Тијана Р. Спасић и Мирко Јаковљевић
Значај који се придаје пријатељству у савременом друштву не може се преценити, а овај однос у јавности непрестано се анализира у штампи, на филму, телевизијским емисијама...
Интересовање шире публике за пријатељство праћено је и његовим проучавањем у великом броју научних студија, које су у скорије време покренуте. Социолози, психолози, антролопози, историчари и филозофи у великом броју су се окренули теми пријатељства. Њихова истраживања углавном настоје да утврде различите начине на које се пријатељство дефинише, тумачи и практикује у свакодневном животу различитих култура.
Циљ ове књиге јесте да се надовеже на ова истраживања, али и да их прошири тиме што ће се позабавити питањем пријатељства у западном друштву током протеклих 2.500 година – почев од класичне Атине па све до данашњег дана. Овако дуг период пружа могућност да се прикаже колико је дуготрајан и сам значај који се придавао пријатељству као односу који истовремено представља основ друштвеног и приватног живота. Такође је истражен континуитет и промене у начину на који су људи тумачили улогу коју овај однос има у њиховом друштвеном, сексуалном и породичном животу. Ова књига резултат је истраживачког пројекта који је окупио филозофе и историчаре са посебним интересовањима на пољу класичне грчке филозофије, историје средњег века, ренесансе, модерне Европе и Сједињених држава.
Пре него што је почела да предаје на Monash Универзитету (Мелбурн, Аустралија) 1995. године, Барбара Кејн била је први управник Центра за женске студије на Универзитету у Сиднеју. У средишту њених истраживања су питања пола и сексуалности у модерној Европи, а од скора се бави и животописима и биографијама као инструментима изучавања живота појединца у историји.
У програм учествују:  др Никола Дедић, Филозофски факултет, Ниш, мр Бојан Благојевић, Филозофски факултет, Ниш, др Предраг Марковић, Институт за савремену историју, Београд, др Александар Димитријевић, Филозофски факултет, Београд, др Ђорђе Павићевић, Факултет политичких наука, Београд, мр Адриана Захаријевић, Факултет политичких наука Београд, мр Иван Миленковић, Трећи програм Радио Београда, Весна Рогановић, Политика, Београд, Зоран Хамовић, ИП Клио, Београд.


3. ВЕСТИ

9.4.2012. Округли сто - Пријатељство између интимног и јавног

    Поводом објављивања књиге Историја пријатељства (приредила Барбара Кејн, Clio 2011), трећи програм Радио Београда, лист Политика, Културни центар Београда и наша кућа организују округли сто ПРИЈАТЕЉСТВО- између интимног и јавног учетвртак, 12. априла у галерији Артгет Културног центра Београда од 11 до 14.30 сати.
 
    Књига Историја пријатељства прати садржаје, али и облике пријатељства, од античких времена, преко ренесансе и новог века, до (пост)модерних времена. И увек је, коју год епоху да гледамо, у питању уочљива подвојеност између приватног и јавног, истрајавање у две сфере истовремено. Полазећи од тог увида, организатори округлог стола желе да испитају носивост пријатељства, као појма и као феномена, из неколико перспектива: социолошке, историографске, филозофске, перспективе историје уметности и теорије књижевности.
У разговору ће учествовати  др Никола Дедић (Филозофски факултет, Ниш), мр Бојан Благојевић (Филозофски факултет, Ниш), др Предраг Марковић (Институт за савремену историју, Београд), др Александар Димитријевић (Филозофски факултет, Београд), др Ђорђе Павићевић (Факултет политичких наука, Београд), мр Адриана Захаријевић (Факултет политичких наука, Београд), мр Иван Миленковић (Трећи програм Радио Београда), Весна Рогановић (Политика, Београд) и Зоран Хамовић (Цлио, Београд).
Ни појам ни феномен/и појам и феномен пријатељство налази се на ничијој/свачијој земљи између сфере јавног и сфере приватног. Пријатељство испуњава интимне садржаје, оно запрема приватни простор, а да је, истовремено, снажан политички, дакле јавни чинилац. У оној мери у којој заједница претпоставља пријатељство – заједница је увек заједница пријатеља – у истој мери и пријатељство претпоставља заједницу као место деполитизованог пријатељства – само у заједници у стању смо да уживамо у интимном пријатељству. Према замисли Карла Шмита, међутим, саму заједницу коснтитуише управо непријатељство, споља.

Дођите да се спријатељимо!

     Значај који се придаје пријатељству у савременом друштву не може се преценити, а овај однос у јавности непрестано се анализира у штампи, на филму, телевизијским емисијама... Интересовање шире публике за пријатељство праћено је и његовим проучавањем у великом броју научних студија, које су у скорије време покренуте. Социолози, психолози, антролопози, историчари и филозофи у великом броју су се окренули теми пријатељства. Њихова истраживања углавном настоје да утврде различите начине на које се пријатељство дефинише, тумачи и практикује у свакодневном животу различитих култура. Циљ ове књиге јесте да се надовеже на ова истраживања, али и да их прошири тиме што ће се позабавити питањем пријатељства у западном друштву током протеклих 2.500 година – почев од класичне Атине па све до данашњег дана. Овако дуг период пружа могућност да се прикаже колико је дуготрајан и сам значај који се придавао пријатељству као односу који истовремено представља основ друштвеног и приватног живота. Такође је истражен континуитет и промене у начину на који су људи тумачили улогу коју овај однос има у њиховом друштвеном, сексуалном и породичном животу. Ова књига резултат је истраживачког пројекта који је окупио филозофе и историчаре са посебним интересовањима на пољу класичне грчке филозофије, историје средњег века, ренесансе, модерне Европе и Сједињених држава.
О аутору
   Пре него што је почела да предаје на Monash Универзитету (Мелбурн, Аустралија) 1995. године, Барбара Кејн била је први управник Центра за женске студије на Универзитету у Сиднеју. У средишту њених истраживања су питања пола и сексуалности у модерној Европи, а од скора се бави и животописима и биографијама као инструментима изучавања живота појединца у историји. 


5. Округли сто о историји пријатељства
Сре, 11/04/2012 - 13:20 -- МРС

    БЕОГРАД - У галерији Артгет Културног центар Београда у четвртак, 12. априла, биће одржан округли сто на тему "Пријатељство-између интимног и јавног" поводом објављивања превода књиге "Историја пријатељства" у издању "Клиа".
Разговор за који је полазиште овај зборник радова који је приредила амерички професор Барбара Кејн организују: Трећи програм Радио Београда, лист "Политика", КЦБ и издавачка кућа Клио.
У разговору ће учествовати: др Никола Дедић, и мр Бојан Благојевић (Филозофски факултет, Ниш), др Предраг Марковић (Институт за савремену историју, Београд), др Александар Димитријевић (Филозофски факултет, Београд), др Ђорђе Павићевић и мр Адриана Захаријевић (Факултет политичких наука Београд), мр Иван Миленковић, Трећи програм Радио Београда, Весна Рогановић (Политика) и Зоран Хамовић (Клио).
Девет студија које су укључене у књигу су резултат истраживања социолога, психолога, антрополога, историчара и филозофа који су се окренули теми пријатељства јер значај који се придаје пријатељству у савременом друштву непрестано се анализира у штампи, на филму, телевизијским емисијама...
Већина актуелних истраживања углавном настоје да утврде различите начине на које се пријатељство дефинише, тумачи и практикује у свакодневном животу различитих култура док се текстови у књизи баве питањем пријатељства у западном друштву током протеклих 2.500 година - почев од класичне Атине до данас. Овако дуг период пружа могућност да се прикаже колико је дуготрајан и сам значај који се придавао пријатељству као односу који истовремено представља основ друштвеног и приватног живота. Полазећи од ове књиге, организатори округлог стола желе да испитају носивост пријатељства, као појма и као феномена, из неколико перспектива: социолошке, историографске, филозофске, перспективе историје уметности и теорије књижевности. (Тањуг)


6. Радио
среда, 25. апр 2012, 11:05
Таласање - Пусти причу
Недавно је одржан округли сто "Пријатељство, између интимног и јавног", а поводом објављивања књиге "Историја пријатељства" коју је приредила аустралијски социолог Барбара Кејн, а за читаоце у нашој земљи објавила Издавачка кућа Клио у преводу Тијане Р. Спасић и Мирка Јаковљевића.


7. ГАЛЕРИЈА АРТГЕТ Историја пријатељства У галерији Артгет Културног центар Београда у четвртак, 12. априла, биће одржан округли сто на тему „Пријатељство-између интимног и јавног” поводом објављивања превода књиге „Историја пријатељства” у издању „Клиа”. Како преноси Тањуг, разговор за који је полазиште овај зборник радова који је приредила амерички професор Барбара Кејн организују Трећи програм Радио Београда, лист „Политика”, КЦБ и издавачка кућа Клио.
У разговору ће учествовати: др Никола Дедић, и мр Бојан Благојевић, (Филозофски факултет, Ниш) др Предраг Марковић, (Институт за савремену историју, Београд), др Александар Димитријевић (Филозофски факултет, Београд), др Ђорђе Павићевић и мр Адриана Захаријевић (Факултет политичких наука Београд), мр Иван Миленковић, Трећи програм Радио Београда, Весна Рогановић, (Политика) и Зоран Хамовић (Клио). Девет студија које су укључене у књигу су резултат истраживања социолога, психолога, антрополога, историчара и филозофа који су се окренули теми пријатељства јер значај који се придаје пријатељству у савременом друштву непрестано се анализира у штампи, на филму, телевизијским емисијама...
Наши гости су проф. Ивана Спасић са Филозофског факултета у Београду и Иван Миленковић, филозоф, уредник на Трећем програму Радио Београда, а кључно питање на које ћемо покушати да дамо одговор - уз увид у промене у доживљају овог односа током историје - је: да ли је пријатељство светиња или утопија, може ли бити потпуно безинтересно и каква је његова будућност, с обзиром на бескрај виртуелног простора који се отворио?
Емисију уређује и води Елизабета Арсеновић.




1 коментар:

Данијела Алексић је рекао...

Пустите причу и Таласајте!